VOOR DEELNEMERS

Welkom op onze website. Op deze pagina vind je algemene informatie over het MO-TRAYL onderzoeksproject. Ook vind je hier informatie die bedoeld is voor jongeren die aan ons project (willen) deelnemen. 

Wat is MO-TRAYL? 
MO-TRAYL is een afkorting van ‘Mobility trajectories of young lives’. MO-TRAYL is een vijf jaar durend project dat onderzoekt hoe jongeren beïnvloed worden door hun reizen en internationale connecties.


Jonge mensen zijn heel verschillend: sommigen gaan nooit naar het buitenland, sommigen gaan op vakanties, terwijl anderen zelfs een tijdje in het buitenland wonen. Wij zijn geïnteresseerd in al deze ervaringen en hoe deze de levens van jonge mensen vormen.

We onderzoeken dit op twee manieren. Ten eerste nemen we vragenlijsten af bij jonge mensen tussen de 15-19 jaar oud in Nederland, België en Duitsland. Ten tweede zoomen we in op de ervaringen van jongeren met een Ghanese achtergrond in de leeftijd van 15-25 jaar in Nederland, België, Duitsland en Ghana door middel van case studies.

Waarom is het belangrijk om deze dingen te weten? 
Als we meer weten over de reizen die jongeren maken en wat dit met hen doet, dan kunnen we daar iets van leren. Dit kan handig zijn voor scholen en docenten. Zo kunnen we erachter komen of scholen hun regels zouden moeten aanpassen omdat het bijvoorbeeld soms moeilijk kan zijn om toestemming te krijgen om op reis te gaan voor lange perioden. Het kan docenten ook helpen begrijpen hoe ze het hun leerlingen nog beter kunnen begeleiden voor en na een lange reis, vooral als dit betekent dat ze een tijdje school missen. Ons onderzoek kan scholen ook helpen om de rijke ervaringen van studenten te erkennen en hier gebruik van te maken.

 

Hoe ziet ons onderzoek eruit? 
We kunnen maar op één manier iets te weten komen over de ervaringen van jongeren: hen ernaar vragen. We doen dit door een school survey en case studies.

School surveys
Eerst vragen we jonge mensen (in de leeftijd van 15-19 jaar) naar hun ervaringen door middel van een school survey. Dit betekent dat vragenlijsten worden uitgedeeld op middelbare scholen in Nederland, België en Duitsland. Als je school besloten heeft om aan ons onderzoek mee te doen, ontvang je op school een informatiebrochure. Je mag zelf beslissen of je de vragenlijst invult.

Case studies
Verder zoomen we in op jongeren waarvan de ouders uit Ghana komen. We doen case studies met jonge mensen (in de leeftijd van 15-25) in Nederland, België, Duitsland en Ghana die ten minste één ouder hebben die van Ghana naar Europa is gemigreerd en die zelf enige ervaring hebben met reizen tussen Ghana en Europa. Dit betekent dat we tijd besteden aan het praten met jonge mensen over hun ervaringen en tijd met hen doorbrengen om erachter te komen hoe hun alledaagse levens eruit ziet.

Hoe zit het met je privacy?
Deelname aan dit onderzoek is altijd vrijwillig. Je hoeft geen vragen te beantwoorden die je niet wilt beantwoorden en je kan op elk moment je deelname aan het onderzoek stoppen. Als je besluit deel te nemen zullen we je vragen of we je contactgegevens mogen verzamelen. Als je dit aan ons geeft zullen we hier heel zorgvuldig mee omgaan; we maken het niet openbaar of delen het, en niemand is in staat om jou te identificeren in onze onderzoeksrapporten.

Download de MO-TRAYL informatiefolder door op onderstaande afbeelding te klikken:

 School survey

 Case studie: België

 Case studie: Nederland

Copyright Maastricht University | Design: CaVaBien.nl